* Return to the MakNews.com Homepage *Macedonia Forum

Macedonian discussion forum for News and Macedonian affairs.
It is currently 23 May 2012 09:00

All times are UTC

Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 
Author Message
 Post subject: Грузија се подготвува да ја признае Македониja
PostPosted: 23 Mar 2010 06:15 

Елефтеротипија: Грузија се подготвува да ја признае Македонија под уставното име

Грузија се подготвува да ја признае Македонија под уставното име.- пишува Елефтеротипија. Весникот,повикувајќи се на дипломатски извори,тврди дека ове е предлог на владата на Саакашвили.

“Во овие тешки моменти за Грција е навистина чудно една мала земја како Грузија да направи таков чекор“-вели американски фактор за весникот. Западен дипломат,пак, тврди дека е необјаснив таквиот потег на грузиската влада, бидејќи лани додека Грција беше претседавач на ОБСЕ колку што можела и помогнала на Грузија. Изворите што ги консултирала Елефтеротипија, претпоставуваат дека оваа одлука доаѓа од некоја друга страна,најверојатно по наредба на Вашингтон.
Од македонското МНР велат дека најверојатно се работи за шпекулација, бидејќи засега немаат најави за воспоставување дипломатски односи со Грузија.

Но, доколку се исполнат предвидувањата на грчкиот весник Елевтеротипија, и Грузија ја признае Македонија под нејзиното уставно име,тогаш таа ќе бие 128-та земја во светот што го сторила тоа.

http://www.kanal5.com.mk/default.aspx?mId=37&egId=13&eventId=58738

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 

All times are UTC